Close
MG Records DVD, CD webáruház - filmek, zenék online webáruháza
Kép Béla Szakcsi Lakatos / Chris Potter / Reginald Veal / Terry Lyne Carrington - Live at MÜPA

Béla Szakcsi Lakatos / Chris Potter / Reginald Veal / Terry Lyne Carrington - Live at MÜPA

Előadó:
Formátum: CD
Vonalkód: 5998309301988
Műfaj: Magyar
Stílus: Kortárs, Jazz
Korhatár:
Megjelenés: 2013
Kiadó: BMC Records/MG Records
Lemezek száma: 1
Rendelhető: szállítás 2-30 nap

A pontos szállítási határidő miatt érdeklődjön kollégánknál!
E-mail: info@mgrecords.hu
Tel.: +36-20-971-5023.
Ár: 2 576 Ft (HUF)
Az Ön ára: Akció 2 318 Ft (HUF)
:
BMCCD198 Számlista:

1    Straight ahead     12‘ 49“
2    B-A-C-H    11‘ 37“
3    Round about midnight    14‘ 57“
4    Magic makers     14‘ 11“
5    Rainbow     6‘ 35“
6    8th district     16' 27"

Szakcsi Lakatos Béla lemeze a 65. születésnapja alkalmából rendezett Müpa-beli koncertjén készült.
Szakcsi CD-je, a Live in MüPa, tiszta és véresen komoly dzsessz. Chris Potter szaxofonozik, Reginald Veal bőgőzik, Terri Lyne Carrington dobol a felvételen. Ők mindannyian a dzsessz ismert amerikai figurái.
Potter esetében meg kell jegyezni, hogy magyar felesége van, így gyakran jár Magyarországon, és hát óhatatlanul is kialakult már valamiféle mélyebb kapcsolata a hazai dzsesszélettel.

Az új Szakcsi-lemez Monk, illetve a monki életmű irányába húz. Post-bop zenéről van szó, amelyben szerepet kapnak a szokásostól eltérő harmóniai megoldások, a nagyon széles határok között mozgó dallamívek, és a határozott, de sokszor szándékosan fragmentált ritmus. A lemez második számában, a B-A-C-H című kompozícióban a zongorista hosszasan improvizál a mélyebb regiszterekben. Nyilvánvaló, hogy Potternek is egyfajta kihívást jelenthetett ez a koncert, ott lenni Monk vonzásában, követni Szakcsit, elfogadni azt a logikát, hogy sohasem az a hang következik, amelyre tapasztalatai s „előítéletei” alapján számítana az ember. Közben figyelni kell a bonyolult ritmusra is, amely folyamatosan jelöli és mutatja a zenei folyamat újabb és újabb csomópontjait.

Keith Jarrett Rainbow című kompozíciója a kivétel. Aki ismeri a szám eredetijét, az most pontosan érzi, hogy Szakcsi kezdetben követni szeretné a jarretti játék sajátosságait. (Szemben Monk Round About Midnight című darabjával, amelyet a koncerten elemeire bontott a kvartett, új megoldásokkal frissítve fel.)

A Rainbow a darab egyfajta újraértelmezése: a kezdeti passzusok után jól érezhető, miként tolja el, formálja át a jarretti hangsúlyokat Szakcsi. Izgalmas kaland ez, afféle interpretációs játék, tény persze, hogy a Szakcsi nyelvén megfogalmazott Rainbow nem árasztja magából azt a kissé romantikus hangulatot, mint amit Jarrett zenéjében. Romantika helyett lendületet és perfekciót, s egy nagyon világosan felépített Szakcsi-improvizációt kapunk.

Nagy utat tett meg ez a muzsikus hosszú pályája során. Születésnapi koncertje visszatérés a színtiszta dzsesszhez.
Öröm és élvezet volt együtt játszani Bélával a 65. születésnapi koncertjén. Varázslatos este volt, teli gyönyörű zenével és négyünk igazi összjátékával... Terri Lyne Carrington

Szakcsi Lakatos Béla - zongora
Chris Potter - tenorszaxofon
Reginald Veal - nagybőgő
Terri Lyne Carrington - dob

Felvétel: Bakonyi Ádám, Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2008. október 1.
Keverés és master: Bukovics Zoltán, Művészetek Palotája stúdiója