Close
MG Records DVD, CD webáruház - filmek, zenék online webáruháza
Kép LOVÁSZ IRÉN - Szerelmes Virág / Flower in Love

LOVÁSZ IRÉN - Szerelmes Virág / Flower in Love

Előadó:
Formátum: CD
Vonalkód: 5999882756035
Műfaj: Magyar
Stílus: Világzene
Korhatár:
Megjelenés: 2008
Kiadó: MG Records/Kétell
Lemezek száma: 1
Rendelhető: szállítás 2-30 nap

A pontos szállítási határidő miatt érdeklődjön kollégánknál!
E-mail: info@mgrecords.hu
Tel.: +36-20-971-5023.
Ár: 3 599 Ft (HUF)
Az Ön ára: Akció 3 239 Ft (HUF)
:
Számlista:

1. Egy bokrétárul
2. Csak búbánat
3. Légy aranyalmám
4. Szerelem nélkül…
5. Szerelmes virág
6. Lelkemet szállotta meg
7. Arany ideim folyása
8. Minden állat
9. Három féle virág
10. Megfogott madár
11. Filibili szép madár
12. Tied leszek már
13. Ideje volna már
14. Téged óhajt az én szívem
15. Egy fertály óra

Lovász Irén: ének
Győri István: reneszánsz lant, barokk gitár
Szabó Zsolt: viola da gamba, fidula
Ágoston Béla: duda, fujara, furulya, kaval
Horváth Kornél: ütőhangszerek

Mivel abban a korban még élénk volt az átjárás a crossover népzene és a műzene, a falusi és városi, az utcai és udvari, az underground és hivatalos kultúra, a népköltészet és a műköltészet, a magyar és az érintkező kultúrák között, oda-vissza hatottak egymásra ezek a szintek, rétegek, stílusok.

A mostani Reneszánsz Év kapcsán ezt a zene-, irodalom- és kultúrtörténeti folyamatot szeretnénk ismertebbé tenni. Közben a mai ember számára is szórakoztató, élvezhető formában adjuk elő a reneszánszkori udvarlás, szerelmi költészet mintáit. A mai fiatal célközönségnek is szól ez a zene, akiknél a modern szerelmi költészet már többnyire sms tömörségben és formában jelenik meg.

A lemez alapját a magyar szerelmi költészet szájhagyományban, népdalainkban és a XVI-VIII. század kéziratos énekeskönyvekben, kódexekben fennmaradt gyöngyszemei adják. Korabeli slágerek, népszerű és ma már kevésbé ismert dalok, valamint reneszánsz hangszeres táncok átiratai, feldolgozásai hangzanak el.

A zenei előadás stílusa vállaltan természetes. Természetes énekhangon, igyekszik közel hozni a hallgatókhoz az archaikus szövegeket. A korabeli hangszerek, és pl. az ütőhangszeres játéktechnika teszik valóban varázslatossá az egyébként is könnyed, üde hangzó anyagot. Különös ínyencsége a lemeznek, hogy a török kultúrával való korabeli keveredés, valamint a zsidó folklórban megmaradt emlékeket is felidézünk. Korabeli török virágénekekből is előadunk török nyelvű párhuzamokat, valamint virágéneket héber nyelvű töredékekkel.

Ezzel a magyarországi világzenének egy eddig aligha ismert korai megjelenésére is felhívhatjuk a figyelmet. A korabeli, méltóságteljes, elegáns húros hangszerekkel, a népi furulyák naiv bájával, filigránságával, a bőrdudák ősi erejével, és az archaikus ütőhangszerek virtuóz játéktechnikájával, sokszínűségével igyekeztünk élővé tenni az egyébként is könnyed, üde régi zenét.

A lemez crossover jellegét a tudatosan választott kiváló zenészek is garantálják, akik a mai magyar népzene, régi-zene, és kísérleti jazz egymástól látszólag távol eső vidékeiről érkeztek. Ki-ki hozta a saját tapasztalatát, tudását, tehetségét, kreativitását és egyéniségét, hogy életre keltsék, és fogyaszthatóvá, szórakoztatóvá tegyék ezt a több száz éves zenei kultúrát. Ettől vált nagyon emberivé és maivá a régi zenének és korabeli népzenének ez az új értelmezése.

A művésznő korábbi albumai:
Belső Hang.
Égi hang.